Manieren om software testen

Software wordt op verschillende manieren getest.

Unit testing

Unit testing richt zich op het testen van individuele componenten of modules van de software om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren.

Unit testen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
<?php function optellen($cijfer1, $cijfer2){   return $cijfer1 + $cijfer2; } function testOptellen(){   $resultaat = optellen(1, 1);   $verwacht = 2;   if($resultaat === $verwacht)   {    echo "De uitslag van test 1 is OK<br>";   }   $resultaat = optellen(5, 3);   $verwacht = 8;   if($resultaat === $verwacht)   {    echo "De uitslag van test 2 is OK<br>";   }  trigger_error("Er zit een fout in de functie optellen", E_USER_WARNING); testOptellen(); }

Integratie testen

Integration testing controleert de interacties tussen verschillende modules of componenten om ervoor te zorgen dat ze samen werken zoals bedoeld.

Functioneel testen

Functioneel testen beoordeelt het volledige systeem als een geheel om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereisten en functioneert zoals verwacht. De bijbehorende Canvas module gaat over dit type test.

Acceptance Testing

Acceptance testing wordt uitgevoerd om te bevestigen dat het systeem voldoet aan de behoeften van de gebruiker of klant. Dit kan zowel interne als externe acceptatietesten omvatten.

Regression Testing

Regression testing controleert of nieuwe wijzigingen in de code geen onverwachte problemen veroorzaken in bestaande functionaliteiten.

Performance Testing

Performance testing beoordeelt de snelheid, schaalbaarheid en stabiliteit van de software onder verschillende omstandigheden.

Load Testing

Load testing test hoe het systeem presteert onder een verwachte belasting van gebruikers of transacties.

Stress Testing

Stress testing bepaalt de robuustheid van de software door te testen onder extreme omstandigheden of piekbelasting.

Usability Testing

Usability testing evalueert hoe gebruiksvriendelijk en intuïtief de software is voor eindgebruikers.

Security Testing

Security testing identificeert kwetsbaarheden en beoordeelt hoe goed de software beschermd is tegen aanvallen of ongeoorloofde toegang.

Compatibility Testing

Compatibility testing controleert of de software goed werkt op verschillende apparaten, browsers, besturingssystemen en netwerkconfiguraties.

Alpha Testing

Alpha testing wordt uitgevoerd door interne testers of een geselecteerde groep gebruikers om problemen te identificeren voordat de software aan een breder publiek wordt vrijgegeven.

Beta Testing

Beta testing wordt uitgevoerd door eindgebruikers in een real-world omgeving om problemen te identificeren die tijdens eerdere testfasen zijn gemist.

Smoke Testing

Smoke testing is een snelle evaluatie om te controleren of de belangrijkste functies van de software werken en of het systeem stabiel genoeg is voor verdere tests.

Sanity Testing

Sanity testing verifieert of specifieke functionaliteiten werken na kleine wijzigingen of bugfixes.

Exploratory Testing

Exploratory testing is een informele testaanpak waarbij testers de software verkennen zonder een vooraf gedefinieerd testscript.

Ad-hoc Testing

Ad-hoc testing is een niet-gestructureerde vorm van testen waarbij testers zonder specifieke plannen of testcases proberen problemen te ontdekken.

Recovery Testing

Recovery testing beoordeelt het vermogen van de software om te herstellen van crashes, storingen of andere kritieke fouten.

Compliance Testing

Compliance testing controleert of de software voldoet aan wettelijke of organisatorische normen en richtlijnen.

End-to-End Testing

End-to-end testing verifieert volledige gebruikersscenario's, van begin tot eind, om ervoor te zorgen dat het systeem als geheel functioneert zoals bedoeld.

Navigatie

« Op wat voor manieren kun je software testen Waarom deze module zo belangrijk is »