Werking url
Werking van een URL
Elke pagina op het internet heeft zoals je weet een URL (Uniform Resource Locator). Een url bestaat uit verschillende onderdelen.
Voorbeeld:
https://freelance.superdeveloper.nl/whoops/fatal-error?fout=ik-heb-geen-idee
- 1. https
- Het protocol, hierdoor weet de server op wat voor manier het gegevens terug moet sturen. Voorbeelden zijn: http, https, file, ftp, pop, smtp, scp, dhcp, snmp (er zijn er nog veel meer)
- 2. ://
- Dit is een separator, we hebben met elkaar (het w3c) afgesproken dat deze tekens na het protocol komen, deze tekens hebben op zichzelf geen betekenis behalve dat ze zeggen "hier stopt het protocol en start de domeinnaam".
- 3. freelance
- Is een subdomein van .superdeveloper.nl, hiermee kan op de DNS server van "superdeveloper.nl" worden gezocht naar het ip adres van het freelance subdomein.
- 4. superdeveloper
- Is een subdomein van .nl, hiermee kan op de DNS server van "nl" worden gezocht naar het ip adres van het superdeveloper subdomein.
- 5. nl
- Is een top level domein, hiermee kan op een top level domein server worden gezocht naar het ip adres van een DNS server die alle .nl websites kent. Top level domeinen worden vaak landelijk beheerd. Voor .nl domeinnamen wordt dit gedaan door het SIDN (stichting domeinregistratie nederland)
- 6. /whoops/fatal-error
- Dit is het pad op de server, vroeger correspondeerde dit met een map structuur op een server maar tegenwoordig meestal niet meer.
- 7. ?
- Net zoals :// is ? ook een separator, dit speciale teken betekent dat alles wat hier achter komt variabelen zijn.
- 8. fout=ik-heb-geen-idee
- Hiermee heeft de developer een variabele fout aangemaakt met daarin de waarde ik-heb-geen-idee zodat hij nu hopelijk precies weet wat hij moet doen om ergens een bug op te lossen.
Navigatie
- Cursus informatie
- Wat gaan we doen
- Wat is een CSS framework
- Frameworks in deze cursus
- CSS framework installeren
- Doelbewust ontwerpen
- Maak kennis met de editor
- Het grid layout systeem
- Layout namaken
- Components
- Typography
- Een CSS framework kiezen
- De baklava koning van Amsterdam
- Vooronderzoek en voorstel
- Layout components typography
- Content delivery networks
- Css compilers less sass